dimarts, 25 de novembre de 2014

De princeses i pirates


Sota el pretext de revolucionar el concepte d’entreteniment infantil, la cadena espanyola Princelandia ha aterrat a Catalunya i ha obert dos spas educacionals: uns locals que, a la pràctica, són centres de bellesa per a nenes de 4 a 12 anys.

Els establiments ―n’ hi ha a Granollers i Sabadell― estan farcits de sofàs de vellut i tocadors platejats, i entre els seus serveis destaquen les desfilades que les nenes fan davant d’amigues i familiars (“Sigues princesa per un dia!”, anuncia l’eslògan comercial). En aquestes sessions, les participants compten amb monitores que les pentinen, les maquillen i els pinten les ungles mentre elles esperen pacientment ―i dins d’un barnús de color fúcsia― poder lluir les corones, el tutús i els farbalans amb què s’han engalanat.

Per sort, la inauguració de Princelandia a Catalunya no ha passat desapercebuda i són moltes les veus que s’han alçat per denunciar que es tracta d’una iniciativa sexista i generadora de desigualats.  Davant les protestes, representants de la marca afirmen que els seus spas no són només per a nenes i que també disposen de disfresses de pirates per als nens que hi van. En altres paraules: diuen que no cal veure masclisme on només hi ha lleure per a infants.

Passa, però, que els seus locals funcionen com a autèntiques escoles de rols de gènere, on les nenes aprenen que perseguir la bellesa és una fita, i que el valor que se’ls dóna a elles, com a persones, va de la mà de la seva aparença física. L’educació revolucionària que representa Princelandia tracta les nenes (les dones) com a objectes que han de fer goig sense protestar, i els transmet valors com l’obediència, el silenci o la passivitat.

És cert que el fenomen Princelandia és només una gota més dins un oceà que mareja, però no per això cal deixar d’exigir responsabilitats i sumar esforços per posar fi a projectes que fomenten la discriminació i el  masclisme més descarat. I ja ho sabem que n’hi ha altres, de problemes i de causes... Però tot plegat no és excusa per no conscienciar-nos de què significa tenir espais com Princelandia a les nostres ciutats. [Article publicat a  la revista Dones el 25 de novembre de 2014]

Cap comentari:

Publica un comentari

Comentaris