dissabte, 8 de novembre de 2014

El contraatac de WhatsApp


Just quan havíem après a configurar el WhatsApp perquè ocultés les hores de les connexions al xat, l’aplicació ha contraatacat per deixar clar que és ella qui decideix l’abast de la nostra intimitat: des de fa un parell de dies uns senyals de color blau revelen als contactes si hem llegit (o no) els missatges que ens envien. Moltes gràcies per la cortesia, responsables del WhatsApp, és tot un detall... Però de veritat que no calia.

En aquesta nova cultura de la comunicació instantània, hem après que les respostes han de ser ràpides i que, quan no ho són, és que alguna cosa passa. Així, quan a través del Whats optem per una resposta tardana (perquè no podem donar-la abans, perquè ens fa mandra o perquè ens dóna la gana) sempre acabem justificant el perquè del nostre retard. Són les regles d’un joc que hem acceptat sense remugar gens ni mica: la comunicació ha de ser veloç i si no ens emmotllem al seu ritme boig quedem, directament, com a impresentables. Així de fàcil, i així d’ingrat.

Amb la confirmació de lectura la situació se’ns complica s’entreveuen maldecaps! i ja no hi ha marge per als “segur que té el mòbil apagat”, “no deu tenir cobertura” o “això és que no té bateria”. Potser, però, el més raonable seria capgirar les normes de conducta relacionades amb l’ús d’aquesta app i aprendre a desprendre’ns de la urgència amb què ens martiritza.

Així, per exemple, enlloc d’entendre una resposta que no arriba com una mostra de desinterès o de passotisme, podríem intentar veure-la com el gest d’algú que ens aprecia i que, precisament per això, no ens vol escriure a corre-cuita. La mateixa immediatesa que ens fa viure amorrats a les pantalles, ens empeny a comunicar-nos a temps real i a tota màquina... Però, ben mirat, quin dret tenim a irrompre en el dia a dia d’algú altre i exigir-li una resposta gairebé automàtica? La reflexió està servida!

Aquesta setmana Internet bull amb consells per esquivar la nova eina de vigilància: es recomana activar el mode avió del mòbil i no obrir les converses del xat, entre d’altres trucs de pa sucat amb oli i martingales similars. Mentrestant, amants i addictes del WhatsApp constatem, amb certa melangia, que l’excusa del “Perdona, és que no havia vist el teu missatge” ha passat a millor vida.

Cap comentari:

Publica un comentari

Comentaris