dissabte, 31 de gener de 2015

Una història de dignificació i memòria


Fins al 15 de febrer es pot visitar a la Garriga l’exposició “Desenterrant el silenci”, una mostra fotogràfica que recull el projecte de recuperació de memòria històrica sobre el mestre republicà Antoni Benaiges, assassinat a l’inici de la Guerra Civil i enterrat en una fossa comuna a Burgos. 

L’exposició, inaugurada divendres, és fruit de la investigació duta a terme pel fotògraf Sergi Bernal, qui l’estiu de l’any 2010 documentava l’exhumació d’una fossa apareguda en un racó dels monts de La Pedraja (Burgos). Entre les restes humanes trobades (també hi havia casquets de bala), un testimoni va identificar el cos d’Antoni Benaiges: mestre republicà nascut a Montbrió del Camp i que el 1934 va ser destinat a una escola rural del poblet burgalès de Bañuelos de Burebas. A partir d’aquí, Bernal va iniciar una vasta recerca per recuperar la memòria d’aquest pedagog compromès i innovador, apassionat del seu ofici i seguidor de la metodologia Freinet.

A l’exposició, que ha voltat per diversos pobles i ciutats i que aquest dies es pot visitar a la Sala Andreu Dameson de la Garriga, el públic descobreix el treball fotogràfic de Bernal, amb imatges d’antics alumnes de Benaiges, de l’escola on feia classe, de familiars i de la fossa on va estar enterrat (i oblidat) durant tants anys.

Durant la inauguració Bernal va parlar del procés d’investigació, emocionant i colpidor, en què moure cel i terra per contactar amb els néts i nétes d’exalumnes del mestre català. Va ser a través d’ells (a alguns els va trobar per  xarxes socials com Facebook) com el fotògraf va poder arribar als antics estudiants, avis i àvies que mantenien intacte el record de qui els va ensenyar a pensar, però també a somiar.

                                        

Els nens i nenes que van tenir Antoni Benaiges com a mestre a l’escola rural de Bañuelos de Burebas avui són grans, o ja no hi són, però els que encara viuen comparteixen un record excepcional d’un mestre a qui estimaven i que els van arrabassar. “A mi abuela le mataron a su maestro, y para ella era un buen maestro”, escriu en una carta la néta d’una de les alumnes amb qui Bernal es va posar en contacte.

Especialment interessants, també, els quadernets que els infants elaboraven a classe, amb una impremta que Benaiges va comprar per a l’escola i amb què seguia els principis de la metodologia Freinet (alumnes lliures, creatius, protagonistes). En un dels quaderns recuperats un dels nens narra amb emoció el dia que el professor els va prometre que els portaria a veure el mar en una excursió. Aquesta és una història de memòria, d’exemple, de dignificació d’un mestre”, recordava Bernal a la Garriga, on també presentava el llibre que recull el projecte d’investigació realitzat. 

El proper 10 de febrer, al Teatre de la Garriga, es projectarà el documental El Retratistaque relata la història d’Antoni Benaiges a través de testimonis d’alumnes i persones que l’han volgut recordar i reivindicar. El documental ha estat rodat entre Catalunya, Espanya i Mèxic, on l’exili de mestres catalans ha mantingut la memòria de Benaiges viva durant dècades.

L’exposició “Desenterrant el silenci” i el documental El Retratista són dos dels actes programats dins el cicle de commemoració del bombardeig feixista que fa 76 anys va sacsejar la vida al poble de la Garriga. 

[Article publicat a Núvol el 5 de febrer de 2015]

4 comentaris:

 1. Del tot recomanable! Gràcies companya!

  ResponSuprimeix
 2. Chapeau Berta,....mil mercès per ajudar-me a dignificar i recordar aquest home.

  Mira que hem aconseguit a Burgos:

  http://escuelabenaiges.blogspot.com.es/

  salut i ens veiem el dia 10, vull saludar-te

  ResponSuprimeix
 3. Gràcies per llegir l'entrada, Sergi. Encantada de fer difusió d'aquest projecte, és interessant de debò. I la reobertura de l'escola... emocionant! :) Felicitats, de veritat. I fins al dia 10!

  ResponSuprimeix

Comentaris