dimecres, 4 de febrer de 2015

On són les dones?


Des de fa un parell de mesos per Twitter hi corre una etiqueta que val la pena conèixer i fer servir: es tracta del hashtag #onsónlesdones, el codi amb què es denuncia la poca representació femenina als espais d’opinió dels mitjans.

Per més que ens indigni, no és cap sorpresa descobrir que la participació femenina a les tertúlies i als debats de ràdio i televisió és escassa i, en ocasions, pràcticament inexistent. I tampoc ho és constatar que a la premsa escrita les columnes d’opinió signades per dones són una minoria evident. La realitat és aquesta, siguem-ne conscients, i les dades ho corroboren: només un 20% de les persones que intervenen en espais d’opinió són dones, mentre que el 80% restant el conformen ells[1].

Crida l’atenció, si més no, que en aquesta era moderna i informativament revolucionària de què tant ens vanagloriem, els mitjans hagin estat capaços, per exemple, d’adaptar-se al ritme i les exigències boges de les xarxes (actualment hi ha pocs programes sense un compte a Twitter i que no es facin ressò de les piulades), però incapaços de deixar espai per a dones expertes i professionals dins dels seus altaveus.

Amb el hashtag #onsónlesdones es pretén, justament, visibilitzar la invisibilitat femenina als mitjans, on la veu de les dones és permanentment silenciada i, per tant, ignorada. L’etiqueta, que va néixer de manera espontània a la xarxa i que diversos col·lectius feministes han intentat difondre, ha de servir per denunciar el greuge grotesc i exagerat que es repeteix en la immensa majoria de debats i tertúlies.

Publicant el hashtag #onsónlesdones a les xarxes socials cada vegada que detectem una presència nul·la, ridícula o miserable d’opinadores en l’esfera pública estarem contribuint a reivindicar una representació social més equilibrada i justa, lliure de les fantasies d’un patriarcat omnipresent que, encara avui, fa mans i mànigues perquè les dones no xerrem massa, siguem passives i ens quedem a casa.


[1] Dades extretes de l’informe Tenen veu les dones al periodisme d’opinió?, elaborat per l’Observatori Cultural de Gènere amb la col·laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’any 2013.


[Article publicat a la revisita Dones el 3 de febrer de 2015; i també al portal Comunicació21 el dia 4 de febrer]

Cap comentari:

Publica un comentari

Comentaris