divendres, 14 d’agost de 2015

Poden canviar bolquers, els homes?


Fa uns dies a Twitter un pare es queixava de la impossibilitat de trobar espais públics on poder canviar els bolquers del seu nadó perquè a la majoria de llocs on anava els canviadors infantils si és que n’hi havia estaven col·locats als lavabos "femenins". Fent una mica de recerca per la mateixa xarxa, és fàcil topar amb piulades de molts altres homes que denuncien la falta d’accés a aquesta infraestructura: a casa nostra, quan en un espai públic hi ha un canviador cosa ja de per si força extraordinària i que si tens fills fa molta il·lusió— gairebé sempre hi és només als banys de les dones (i gairebé mai als dels homes, o en sales comunes). 

Uns mesos enrere, les queixes sobre aquest assumpte es van intensificar després que l’actor Ashton Kutcher, famós per la sèrie Two and a Half Men, engegués una campanya de protesta a través de Facebook, on explicava que estava fart de no poder canviar mai els bolquers de la seva nena quan sortia de casa. El missatge, que es va fer viral, va aconseguir activar la polèmica sobre aquesta mostra de micromasclisme, amb què es pressuposa que això de canviar bolquers és feina de dones, i que són elles les que, quan arriba el moment, s’han de fer càrrec de l’operació.


És trist i preocupant que al nostre espai públic la criança encara sigui considerada una tasca exclusivament (i excloentment) femenina. Ho és, primer, perquè col·locant canviadors només als banys d’elles s’obliga les mares a ocupar-se del canvi de bolquers sempre i a no poder compartir aquesta tasca amb els pares, en cas que n’hi hagin i que es vulgui. I segon, perquè s’arracona els homes d’una manera dràstica de la cura dels seus fills i filles i dels infants en general i se'ls dificulta el dia a dia com a cuidadors.

Resulta curiós, alhora, adonar-se com la ubicació dels famosos urinaris del Born Centre Cultural és capaç de generar un autèntic enrenou i aclaparar l’atenció dels mitjans durant setmanes, mentre que el fet que a la majoria dels WC públics els canviadors siguin només per a dones o inexistents es silencia completament. 

Denunciar la situació a través de les xarxes socials pot ser una bona idea per intentar millorar una realitat que no és justa per a ningú i potser la creació d’un hashtag específic (#jotambécanviobolquers, per exemple) seria una eina útil per fer un toc d’alerta als establiments on es perpetuen uns rols de gènere afortunadament caducs.


I és que ara que comencem a evolucionar cap a nous models de paternitat, resulta xocant que als espais dels nostres pobles i ciutats es reprodueixin models tan obstinadament encallats en el passat. Tenim infraestructures modernes, museus avantguardistes, centres comercials exorbitants, biblioteques que són un luxe, estacions que ens connecten amb mig món, festivals que creen tendència i restaurants per a tots els gustos... Però tot plegat segueix impregnat, encara, del mateix tic masclista d’una societat on, en algunes esferes, s’ha avançat ben poc.

[Article publicat a Núvol el 15 d'agost de 2015]

5 comentaris:

 1. No mi havia parat mai a pensar...però és veritat.

  Bona reflexió.

  Marina

  ResponSuprimeix
 2. Doncs jo sí que ho havia pensat moltes vegades, tot i no tindre fills. Suposo que als hòmens ja els va bé. Si no, entrarien al lavabo de dones per canviar els bebès (n'hi ha que ho fan, i no crec que a cap dona li moleste). Potser així s'acabaria amb l'estupidesa de posar lavabos separats per hòmens i dones. A les cases es comparteixen, i als llocs públics, per què no?

  ResponSuprimeix
 3. Sí, jo també penso que la millor opció són les sales comunes, uns espais que siguin tant per a homes com per a dones... Hi ha llocs on ja s'està duent a terme com, per exemple, al CCCB! A veure si de mica en mica aquest model s'estén... :-)

  ResponSuprimeix
 4. Jejeje fa anys que comento aixó. Fins i tot com a Educador Infantil he arribat a escoltar que si un noi canviaría a les nenes.... encara hi han molts tabús a la nostra societat.

  ResponSuprimeix
 5. Sí, moltíssims! Mica en mica anem avançant, però això dels canviadors és una bona mostra que el camí serà llarg... Gràcies pel teu comentari!

  ResponSuprimeix

Comentaris