dimecres, 7 d’octubre de 2015

Les coses pel seu nom


En només 72 hores s’han assassinat 4 dones a l’Estat espanyol: una a Vigo, una a Palència, una a Múrcia i una a Bizkaia. Tots quatre crims han estat comesos ―encara presumptament― per homes que eren les parelles o exparelles de les víctimes. Per desgràcia, cap diari ha considerat que una notícia com aquesta (4 assassinats en 72 hores!) mereixés un lloc a la seva portada i la informació ha aparegut fragmentada, en format de breu o com a simple succés.

Per si això fos poc, a més de rebaixar la notícia a la categoria de “noticieta” i relegar-la a una part discreta de l’actualitat, les redaccions han tornat a parlar de dones que “són trobades mortes” o que “moren a mans” dels seus companys.  Com sempre, les notícies sobre la violència masclista, ja de per si pobres i amb poc espai, han fet servir fórmules descafeïnades i construccions passives per referir-se als fets i diluir la condició criminal dels homes que han matat les dones que ja no hi són.

Als mitjans de comunicació encara costa trobar titulars on es parli d’assassinats masclistes i dones assassinades, enlloc de dones que, ai las!, tot d’una apareixen mortes en un pis o als carrers d’una ciutat. Un cop més, doncs, toca exigir als mitjans l’ús d’un llenguatge que no enganyi ni intenti camuflar una xacra que és real. Perquè no és el mateix dir que 4 homes han assassinat 4 dones en 72 hores, que anar publicant, ara aquí i ara allà, que “el cos d’una dona ha aparegut sense vida a Bizkaia”, que a Palència se n’ha trobat un altre, i a Vigo hi ha hagut un “crim passional”.

“No ens morim, ens maten”, diu un dels molts lemes que corren per les xarxes socials per denunciar el feminicidi i el tractament de cotó fluix que en fan els mitjans. Aquests assassinats mai no s'haurien de presentar com a casos aïllats o particulars: estan connectats ― per incòmode que ens resulti―dins d’una estructura i uns patrons que es repeteixen de manera gairebé sistemàtica per uns engranatges que funcionen a la perfecció.

Simplificar aquesta realitat i maquillar-la d’expressions buides que eludeixen la responsabilitat de qui assassina ens fa, tinguem-ho clar, còmplices d’una societat que enlloc de plantar cara a la violència masclista prefereix mirar cap a una altra banda i no dir les coses pel seu nom.

[Article publicat al portal especialitzat Comunicació 21 el 7 d'octubre de 2015]

Cap comentari:

Publica un comentari

Comentaris