dimarts, 10 de novembre de 2015

Màquines expenedores de contes


Grenoble és notícia, aquests dies, per ser la primera ciutat que ha instal·lat als seus carrers màquines expenedores de contes. Es tracta d’un invent que permet gaudir de petites històries literàries que les màquines imprimeixen de manera gratuïta i immediata: només cal prémer un botó i seleccionar el temps de lectura que es desitja (1, 3 o 5 minuts). Un cop feta la tria, l’artefacte imprimeix la literatura en un paperet reciclat finíssim, que recorda un rebut de compra i que per la seva mida reduïda (8 x 60 cm) es pot guardar còmodament a la butxaca, a la cartera o dur a la mà.

La iniciativa és una prova pilot de la plataforma literària Short Édition, que compta amb el suport de l’ajuntament i que ha permès col·locar un total de vuit màquines a la ciutat francesa: n’hi ha al centre, a la biblioteca, als centres socials i a la porta del consistori, entre d’altres. Short Édition té més de 140.000 persones subscriptores, que no només llegeixen les històries que es distribueixen, sinó que contribueixen a crear-ne de noves.

“La idea se’ns va acudir quan érem just davant d’una màquina expenedora de xocolatines i begudes. Va ser aleshores quan vam pensar que podíem fer el mateix i oferir literatura popular de bona qualitat per ocupar els petits moments improductius”, ha explicat el fundador del projecte, Christophe Sibieude, fent referència a les estones en què fem cua o esperem el tren o l’autobús.

Una peça clau en aquesta aventura, que pretén fomentar l’hàbit de la lectura i animar la població a llegir literatura en lloc de limitar-se a mirar el telèfon mòbil, és l’alcalde Éric Piolle, que encapçala la coalició verda i d’esquerres que des del març de 2014 governa la capital dels Alps. Piolle és conegut, també, per decisions que han estat controvertides, com la de prohibir les tanques publicitàries i substituir-les per arbres, limitar la velocitat a 30 km/h o ampliar les zones per a vianants. “Estem intentant fer una revolució: l’objectiu és construir una ciutat més oberta i calmada”, ha declarat l’alcalde, en relació a les màquines dels contes.

De moment, l’experiment de Grenoble és una prova pilot, però ja són moltes les ciutats que s’han interessat en el projecte, que es preveu exportar aviat.


[Article publicat a Núvol el 10 de novembre de 2015]

2 comentaris:

  1. Recordo que una nit a París, fa anys, vam veure una màquina expenedora de llibres (no gratuïta, és clar!), i ens va sorprendre molt. Per si t'agafa un desig irrefrenable de legir a mitja nit...

    ResponSuprimeix
  2. Sí, jo en vaig veure una per primera vegada a Hèlsinki, i em va al·lucinar!

    ResponSuprimeix

Comentaris