divendres, 16 de març de 2018

Homes que envien coses per WhatsappAra que hem conegut els missatges masclistes que corrien pel mòbil d’un diputat —que, per cert, deuen ser els mateixos que circulen pels de molts altres polítics, empresaris, periodistes, congressistes o directors de pel·lícules— potser és un bon moment per parlar de l’ús que moltíssims homes fan del Whatsapp com a eina per burlar-se de les dones.

Fa uns dies, coincidint amb el 8M, deambulaven per la xarxa un munt d’acudits masclistes que, a mode de rabieta, pretenien ridiculitzar el moviment feminista i situar la dona dins la casella d’ésser submís i sense capacitat d’agència. Són les “bromes” que ja no queda bé fer als bars, per sexistes, però que a través de l’anonimat, el coratge i la pretesa informalitat que ens brinden les tecnologies més d’un s’atreveix a enviar, sobretot en grups de Whatsapp integrats exclusivament per homes (heterosexuals). En aquests grups també hi són habituals les fotografies i els vídeos pornogràfics en què apareixen noies maltractades, humiliades o vexades per homes que les tracten com a objectes sexuals.

Aquestes formes virtuals de violència i masclisme estan d’allò més normalitzades i sota la màscara de “l’humor” s’han convertit en quotidianes: els continguts s’envien i s’obren a molts dispositius a qualsevol hora i sota qualsevol pretext. I la seva alta càrrega misògina, de fet, es fa servir com a eina socialitzadora dins les dinàmiques dels xats, com a excusa “graciosa” per trencar el gel, iniciar una conversa o preguntar quins plans hi ha.

Una figura clau d’aquest fenomen és la d’aquells usuaris que actuen com a principals emissors d’aquests missatges entre els seus contactes. Segons s’ha vist, es tracta d’homes que necessiten reivindicar-se com a mascles alfa i sentir-se admirats pels altres, que tenen una baixa autoestima i creuen que a través d’aquesta pràctica reafirmen la seva virilitat. Però aquests personatges no són els únics que hi intervenen: també ho fan aquells que quan disposen de les imatges s’afanyen a comentar-les, aplaudir-les i reenviar-les.

Ara que tants homes han demanat quin havia de ser el seu paper a la vaga del 8M, que tants homes han assistit a la manifestació, que tants homes han declarat  el seu compromís amb la igualtat... seria bo preguntar-los què fan quan a les seves pantalles hi arriben continguts misògins. Per a tots aquells que pregunten com poden sumar-se a la causa feminista sembla de sentit comú proposar-los que siguin capaços de prendre partit, en això de combatre el masclisme, i demostrin el seu rebuig cada vegada que els caigui a les mans un missatge d’aquestes característiques. Que siguin prou valents per explicar als seus camarades que propagar aquesta mena d’artilleria no és ni guai ni modern ni progre, sinó masclista. Que s’adonin que callar els fa còmplices de la maquinària que perpetua i legitima les violències contra les dones. Que assumeixin la seva part de responsabilitat en aquesta lluita. Contribuiran, aleshores sí, a construir una societat més justa, més igualitària i, per descomptat, menys hipòcrita.
                                       
[Article publicat a El Periódico el 15 de març de 2018]

Cap comentari:

Publica un comentari

Comentaris